top of page

Αντικειμενική αξία των κλασικών οχημάτων και πως αυτή καθορίζεται
Τα κλασικά οχήματα, όπως όλα τα αντικείμενα, έχουν αντικειμενική αξία. Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει την αξία του κάθε οχήματος και πως μπορούμε να την υπολογίσουμε;


Όλα τα κλασικά οχήματα έχουν αντικειμενική αξία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα άτυπο χρηματιστήριο γύρω από το κλασικό όχημα και όπως σε όλα τα εμπορικά αντικείμενα, την αξία επηρεάζει, κατά κύριο λόγο, η ζήτηση και η προσφορά. Δεν είναι απαραίτητο η αξία ενός κλασικού οχήματος να αυξάνεται διαχρονικά. Αν κάποιο όχημα δεν είναι πια δημοφιλές στους κύκλους των συλλεκτών ή υπάρχουν πολλά προς πώληση, η τιμή του τείνει να μειώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προπολεμικά αυτοκίνητα που πλέον η ζήτησή τους έχει μειωθεί, εκτός συγκεκριμένων εξαιρετικών περιπτώσεων. Στον αντίποδα έχουμε παραδείγματα όπως η Lamborgini Miura και η Lancia Stratos που μέσα σε μια δεκαετία η τιμή τους εκτοξεύτηκε στα ύψη. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τιμή ενός οχήματος μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την αντικειμενική του αξία. Αυτό συμβαίνει όταν το όχημα αποδεδειγμένα ανήκε σε κάποιο διάσημο πρόσωπο, όταν για κάποιο λόγω δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και γενικά όταν υπάρχουν αιτίες οι οποίες το καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο.

Κάθε χρόνο εκτιμητές κλασικών οχημάτων, ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες εξειδικεύονται στην ασφάλιση τέτοιων οχημάτων, καθώς και κλαδικά περιοδικά, μετά από μια σφυγμομέτρηση της παγκόσμιας αγοράς, καταλήγουν στην αντικειμενική αξία κάθε μοντέλου υπολογίζοντας τα αποτελέσματα δημοπρασιών, τις πωλήσεις εμπόρων, τις αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών, καθώς και τις τιμές ζήτησης και προσφοράς. Αυτές τις αντικειμενικές αξίες, μπορούμε να τις βρούμε, είτε σε έντυπη μορφή στον ειδικό τύπο, είτε σε ιστοσελίδες εκτιμητών του εξωτερικού.

Πολλές φορές βέβαια παρατηρούνται μικρές διαφορές στις αξίες του ίδιου μοντέλου ανάμεσα σε οίκους εκτιμητών. Σε αυτό το σημείο καθοριστική είναι η παρέμβαση ενός επαγγελματία πιστοποιημένου εκτιμητή ο οποίος, μετά από ενδελεχή έρευνα και λεπτομερή επιθεώρηση ενός συγκεκριμένου πια οχήματος, θα προσδιορίσει την ακριβή του αξία κατατάσσοντας το στην αντίστοιχη κατηγορία. (Περισσότερα για τις κατηγορίες κλασικών οχημάτων μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν προσέξουμε αγγελίες στο διαδίκτυο, θα δούμε ότι πολλές φορές οι τιμές πώλησης ιδιωτών έχουν μεγάλη διαφορά από την πραγματικότητα και κάποιες φορές είναι εξωπραγματικές. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα για δύο κύριους λόγους.


· Έχω ακούσει πολλές φορές την έκφραση «Δε θέλω να βγάλω κέρδος, το πουλάω όσο μου στοίχισε» ή « Θέλω να πάρω μόνο όσα έδωσα». Εδώ λοιπόν είναι το λάθος. Μία ανακατασκευή στοιχίζει, κατά κανόνα, πολύ περισσότερο από την αξία του αυτοκινήτου ανακατασκευασμένου, κυρίως στα προσιτά και συνηθισμένα οχήματα, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης έχει επενδύσει προσωπικό χρόνο και κόπο. Άρα, εάν η τιμή πώλησης είναι αυτή που του κόστισε η αναπαλαίωση, θα ζητάει πολλά περισσότερα απ’ όσο πραγματικά αξίζει.


· Όταν ένας ιδιώτης επιθυμεί να πουλήσει το όχημα του χωρίς να ξέρει την πραγματική του αξία, συνήθως βλέπει τις τιμές πώλησης άλλων ιδιωτών, για να κινηθεί ανάλογα. Οπότε, εάν οι άλλοι ζητάνε παράλογα ποσά, λογικό είναι και αυτός να ζητήσει ανάλογα όταν μάλιστα κινείται στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης του κέρδους.


Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητό ότι η σημαντικότητα επιθεώρησης ενός κλασικού οχήματος από επαγγελματία εκτιμητή και ο ακριβής προσδιορισμός της αξίας του, είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά όταν κάποιος ενδιαφέρεται να προβεί όχι μόνο σε πώληση αλλά και σε αγορά του, τη στιγμή που αυτό αποτελεί σημαντικό επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο.


Ορέστης Νίκου

Αναπαλαιωτής & Εκτιμητής Κλασικών Οχημάτων

Επίσημος συνεργάτης των Classic Analytics


#nikoufineclassics #classicanalytics #classicanalyticsgreece #classicanalyticsgr #classiccarappraiser

280 views0 comments

Recent Posts

See All

BMW 2002

bottom of page